EDU

 

 

 

 

 

studenti

 

ACTIVITATI PROIECT

 

 

 

 

 

 

 

Good tracker
Web Counter

 

 

În perioada 8.03 – 13.03. 2015, o echipă de profesori şi elevi de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman a participat, în Italia, la cea de-a şasea întâlnire din cadrul proiectului Comenius multilateral „Schimbări climatice acolo unde trăiesc, acolo unde locuiesc...să modelăm pentru a înţelege şi a acţiona ! O viaţă nouă se inventează aici !” în care şcoala este partener alături de instituţii de învăţământ din alte nouă ţări. Acestea sunt : Cehia, Spania, Portugalia, Slovacia, Bulgaria, Franţa- Guadeloupe, Estonia, Grecia şi Italia. Echipa a fost alcătuită din prof. Adriana Drăghici,coordonatorul naţional al proiectului, prof. Carmen Lozonschi, asistent lingvistic şi evaluator în proiect şi elevii Codrin Toma şi Teodor Borda de la clasa a XI-a A.

      Instituţia gazdă a fost Instituto Compresivo Statale „Antonio Malfatti „ şcoală gimnazială din cocheta localitate Contigliano. Primirea delegaţiilor a fost cu adevărat impresionantă, ea fiind organizată în marea sală de sport a şcolii unde elevii italieni s-au întrecut în talentul cu care au evoluat în diferite momente artistice. Au urmat, întâlnirea cu primarul din Contigliano şi vizitarea centrului vechi situat în vârful unei coline stâncoase.

      Ziua următoare a fost rezervată integral vizitării Vaticanului şi a principalelor monumente ale Romei. A fost o veritabilă lecţie de istorie deoarece fiecare obiectiv poartă amprenta unei perioade din tumultuasa evoluţie a oraşului. Practic fiecare stradă îţi dezvăluie un nou detaliu din uriaşul muzeu care este magnifica Roma. Noi, românii, am vibrat de emoţie în faţa Columnei lui Traian printre ale cărei basoreliefuri am găsit reprezentări ale vitejilor daci, strămoşii noştri. Este plăcut să vezi că un fragment al istoriei poporului tău se păstrează în inima Cetăţii Eterne.

      Au urmat vizite de documentare în ecosistemul protejat Parcul Lacurilor, izvoarele Santa Susanna, localitatea Labro, lacul Piediluco şi impresionanta Cascadă de Marmură.

      Următoarele zile au fost dedicate expunerii materialelor pregătite de către membrii delegaţiilor participante la întâlnire. Echipa română a prezentat două materiale în format power point. Primul reprezintă o galerie de fotografii ale aceluiaşi loc din parcul oraşului,efectuate timp de un an, la fiecare două săptămâni,însoţite de datele meteo ale zilei. Materialul îşi propune să urmărească aspectul peisajului în funcţie de condiţiile meteo dar mai ales să evidenţieze schimbările climatice înregistrate ca urmare a modificărilor survenite în derularea anotimpurilor. Al doilea material a fost o prezentare a excursiei organizate în cadrul proiectului pe masivul Ceahlău şi la Staţia Meteo Toaca. Participanţii au apreciat calitatea materialelor, prestaţia elevilor români dar şi frumuseţea peisajelor româneşti.

      Întâlnirea a continuat cu vizitarea localităţii Greccio, a Sanctuarului Sfântul Francisc de Assisi şi a anticelor subterane ale oraşului Rieti, reşedinţa departamentului. Programul s-a încheiat cu excursia la parcul de agrement situat la altitudinea de 1750 m, pe muntele Terminillo.

     Întâlnirile din astfel de proiecte oferă elevilor oportunitatea de a cunoaşte tineri din alte ţări, de a primi informaţii despre alte sisteme de învăţământ, culturi şi stiluri de viaţă. Pe nesimţite se stabilesc legături care se transformă repede în prietenii trainice.

     Experienţa trăită cu ocazia acestei vizite este de neuitat: căldura şi prietenia cu care am fost primiţi au compensat frigul pătrunzător din zona montană în care ne aflam. Am întâlnit copii originari din România care s-au bucurat să fie alături de noi, cei din delegaţia română, să afle noutăţi din ţară şi să ne povestească despre viaţa lor în ţara de adopţie. Momentul despărţirii dintre elevi a fost extrem de emoţionant, încărcat de lacrimi şi îmbrăţişări. De la revenirea în ţară, internetul şi reţelele de telefonie sunt punţi de legătură între aceşti tineri veniţi din diferite ţări dar care au găsit un numitor comun: prietenia împletită cu dorinţa de cunoaştere.